Sunati acum 0316203625
Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Umariti-ne si pe
 

         Schizofrenia a fost și rămâne încă un subiect în care nu s-au clarificat, fără echivoc, toate incertitudinile ce țin de cauze, tratament și prognostic, iar Elyn Saks vine să ne amintească, încă o dată, că există bolnavi și nu boli. În ultimul timp se pare că asistăm la o nouă direcție a scrierilor despre boala psihică iar cartea de față aderă la această nouă orientare. Dacă până de curând informația după care ne dirijam provenea din surse exterioare pacientului, ca rezultat al perspectivei pozitiviste a cercetării, iată că, din ce în ce mai frecvent, avem informații și din interior”, acel interior despre care am crezut că nu se va lăsa niciodată studiat.

            “Centrul nu se mai poate susține” este o carte despre luptă, o luptă cu demonii schizofreniei dar și cu percepția celor din jur despre schizofrenie, o luptă cu multe înfrângeri și tot la fel de multe reveniri neașteptate dar, în ansamblu, o luptă care ridică mai multe semne de întrebare decât oferă răspunsuri. Se dorește a fi un sprijin pentru cei care intră în contact cu bolnavii cu schizofrenie, dar cartea și-ar atinge scopul doar în situația în care generalizarea experiențelor autoarei ar fi permisă, ori, lucrarea se află la granița dintre ficțiune și studiu de caz. Mergând la extrem, nu se creează oare așteptări nerealiste?

            Pe de altă parte, pe tot parcursul lecturii se conturează niște deziderate de bun simț în domeniul sănătății mintale dar care, din diverse motive, nu întotdeauna sunt îndeplinite: pacientului trebuie să-i fie respectată demnitatea umană, contenția mecanică trebuie strict reglementată pentru a evita abuzurile, pacientul trebuie încurajat să participe și să contribuie la viața socială pe măsura posibilităților sale și nu exclus sau izolaț. Apare, de asemenea, problema delicată a complianței la tratament a pacientului cu schizofrenie și a contribuției lui la decizia terapeutică. Mai există oare, în ziua de azi, printre hățișurile protocoalelor a căror nerespectare vine la pachet cu procese pentru malpraxis, vreo fereastră de libertate a profesionistul în sănătate mintală care să-i permită să-și asculte intuiția și să temporizeze tratamentul farmacologic până la crearea unei relații terapeutice solide? Oare această fereastră de libertate ar lucra în favoarea pacientului si a celor din jur? Medicina bazată pe dovezi este tranșantă în acest sens dar este oare psihiatria un domeniu care poate fi abordat doar prin cercetare cantitativă?

            În final, o carte care poate fi o eliberare sau o încarcerare, ca orice descoperire, depinde de cel care o interpretează.    

Unde suntem

Strada Gheorghe Petrascu nr. 1
sector 3
Bucuresti

Program de lucru

Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: Închis
Duminică: Închis

Contact clinica

office@lsmmedicalclinic.ro
+4031 620 3625
+4075 806 3242