Sunati acum 0316203625
Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Umariti-ne si pe

 Călătoria către sinememoriile unui psihiatru


 de Irvin D. Yalom

Pentru toți cei care l-au citit pe Yalom până acum cu sufletul la gură și așteptări ridicate, cartea de față este o un fel de cutie a misterelor. Oare vom afla o poveste motivațională despre o luptă încrâncenată cu obstacole greu de imaginat alături de formula corectă prin care autorul le-a rezolvat astfel încât să devină ceea ce este astăzi? Poate totuși este vorba despre un drum bătut în cuie ce trebuie urmat de cei-și doresc o carieră în domeniul psihiatriei/psihoterapiei…sau poate nu neapărat un drum, dar măcar niște elemente cheie pe care, dacă le deții, poți spera la același success. Niciun scenariu pe care l-aș fi putut imagina înainte de a citi cartea nu se poate apropia de ceea ce transmite ea de fapt, și anume firescul unei vieți aparent cu nimic ieșite din comun.

            Multe recenzii ale cititorilor transmit dezamăgire față de lipsa unor detalii picante, a unor excentricități din viața autorului, comparându-l cu alți autori mai îndrăzneți și acuzându-l pe Yalom de un soi de lipsă de curaj de a-și face autodezvăluirea supremă și completă. Unde este intriga atunci când vorbești despre o soție pe care o iubești timp de mai mult de jumătate de secol și pe care nu ai înșelat-o, sau când ai patru copii care pare că nu ți-au dat nicio bătaie de cap sau, și mai incredibil, când în carieră ți se aranjează toate piesele ca turnate, cu ușurință, parcă fără niciun efort? Cred însă că aceasta este doar o aparență și că Yalom a rămas onest față de principiile sale, unul dintre ele fiind redat în următoarea idée preluată de la Nietzsche: “Medici, ajutați-vă pe voi înșivă; doar așa îi veți ajuta pe pacienți. Ce ajutor mai bun decât acesta – ca pacientul să-l vadă în fața ochilor pe cel care s-a vindecat pe sine”. Uităm că cele mai mari obstacole în viața noastră nu sunt întotdeauna reale ci sunt acele frici pe care le trăim anticipând problemele. Nu trebuie să mori ca să simți angoasa morții, ea este acolo alături de toate celelalte frici, unele dintre ele nerealiste și care nu se vor concretiza niciodată.

Mă surprinde faptul că existau așteptări din partea unor cititori ca autorul să facă dezvăluiri despre identitatea unor persoane, o desecretizare a ședințelor de terapie astfel încât măcar picanteriile din viața clienților să fie intrigi de interes. Sunt de remarcat discreția și grija pentru intimitatea și confidențialitatea clienților până la final, orice ar însemna acest final.

Poate că această carte ar fi trebuit să poarte titlul unei alte lucrări a autorului, Darul psihoterapiei, pentru că darul este dat tocmai de exemplul unui om care s-a vindecat pe sine, care, la capătul vieții ne pune pe tavă sentimentul de împăcare, uneori tulburat de zvâcniri de neliniște existențială, către care ar trebui să tindem.  

Unde suntem

Strada Gheorghe Petrascu nr. 1
sector 3
Bucuresti

Program de lucru

Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: Închis
Duminică: Închis

Contact clinica

office@lsmmedicalclinic.ro
+4031 620 3625
+4075 806 3242