Sunati acum 0316203625
Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Umariti-ne si pe

Adolf H. - Două vieți

de Eric-Emmanuel Schmitt

Discuția despre ce contează mai mult în devenirea unui individ, bagajul genetic sau conjunctura socio-politică (culturală, istorică, economică, etc.) în care acesta și-a petrecut existența, este una foarte dezbătută și de actualitate. Cartea lui E.-E.Schmitt, după cum autorul însuși menționează, se dorește a fi o invitație la asumare din partea cititorului a propriei laturi întunecate: “voi face fiecare cititor să simtă că ar putea deveni un Hitler”. Cu toate acestea, pe cât de incitantă și inedit concepută este lectura, pe atât de tare pare să se îndepărteze de scopul ei declarat: “Atâta vreme cât nu vom recunoaște că și ticălosul și criminalul se află în adâncul nostru, vom continua să trăim o pioasă minciuna. […] Hitler este un adevăr ascuns în adâncul nostru, care poate oricând țâșni la suprafață”. Cu toate acestea, Hitler, așa cum este el creionat aici, în antiteză cu Adolf H., pare mai degrabă o exemplificare excepțională a unei tulburări de personalitate de tip narcisic decât o inexorabilă componentă a personalității fiecăruia dintre noi, gata oricând să iasă la suprafață în funcție de diverși factori declanșatori.

Conform DSM-V, personajul Hitler al lui E.-E.Schmitt îndeplinește cele cinci criterii obligatorii pentru o astfel de tulburare: are pretenția de a fi recunoscut și apreciat pentru niște realizări nesemnificative, este obsedat de fantezii ale propriului succes și de putere, evenimentele în care trece razant pe lângă moarte vin în sprijinul ideii că este special și protejat, se hrănește cu admirația celor din jur, este arogant și profitor. În această poveste devine astfel neverosimilă dragostea sa față de câini dacă e să ne uităm la totala lipsă de empatie pe care o manifestă în toate celelalte situații. Apoi, este evidentă dorința autorului de a surprinde un moment critic, oarecum de declic (ședința de hipnoză), în viața psihică a personajului care să marcheze startul avalanșei de neimaginat ce avea să urmeze dar, ținând cont de terenul psihopatologic pe care i l-a conturat acestuia din urmă, demersul pare inutil. Luând în calcul factorii socio-politici implicați, rezultatul pare inevitabil. Bineînțeles, într-un context politic echilibrat și în care există mecanisme democratice de control interinstituțional, un microunivers individual atât de perturbat precum cel al personajului Hitler ar fi reușit, cel mai probabil, să producă doar un dezechilibru minor.

Chiar dacă lectura nu pare să-și atingă scopul prescris de autor, valoarea ei se află în efervescența pe care o stârnește în mintea cititorului și în originalitatea modului în care este construită (două vieți in paralel disjuncte din momentul admiterii la Facultatea de Arte). De asemenea, simt nevoia să întăresc ideea că tulburările de personalitate se înscriu în registrul patologic și, mai mult, persoanele cu astfel de tulburări nu dețin o critică a bolii, respectiv simplul fapt că ne autochestionăm temători dacă îndeplinim criteriile necesare este un semn că nu suntem la risc de a avea ascuns un Hitler gata oricând să țâșnească la suprafață”.

Unde suntem

Strada Gheorghe Petrascu nr. 1
sector 3
Bucuresti

Program de lucru

Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: Închis
Duminică: Închis

Contact clinica

office@lsmmedicalclinic.ro
+4031 620 3625
+4075 806 3242