Sunati acum 0316203625
Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Umariti-ne si pe
Implicatiile consumului de substante ilegale la mama si efectele asupra copiilor

Lucrare sustinuta in cadrul Conferintei: “ Riscurile consumului de droguri la mama si copil” Bucuresti, 20.06. 2011

Fragment
Lector universitar dr. Luminiţa MIHAI

IMPLICATIILE CONSUMULUI DE SUBSTANTE ILEGALE LA MAMA SI EFECTELE ASUPRA COPIILOR

STUDIU DE CAZ

Varsta de debut al consumului de substanţe ilegale ( heroină, cocaina, amfetamine, marijuana) dar si a substanţelor legale (alcool şi tutun) este în general in jurul varstei de 12 -14 ani după care urmează perioada de consolidare a consumului ce corespunde vârstei 14-18 ani sau perioadei liceului.

Se pune insa intrebarea ce care sunt efectele asupra femeii si copilului (nou nascutului ) daca in perioada adolescentei a consumat substanţe ilegale (heroina) ?

Dupa 1990 pana in anul 2005 substanta predominant consumata era heroina. La aceasta se adauga marijuana şi intr- o cantitate mai mica cocaina.Dupa anul 2005 si in mod special după 2007 consumul se schimbă si predominant se consumă marijuana si noile substante cunosucute ca “etnobotanice” care in esenta sunt substante sintetice din grupa amfetaminelor si canabinoidelor sintetice.

Se stie ca heroina trece bariera placentara ceea ce duce ca fătul sa consume heroina impreuna cu mama. Persoanele cu consum cronic de heroina prezintă frecvent tulburari endocrine şi anume amenoree,anovulaţie,infrtilitate,afectare a sectrţiei de hormon adenocorticotrop( ACTH). În schimb persoanele care sunt pe treatament de substituţie cu metadona au menstruaţie regulată, au ovulaţie şi pot rămâne insarcinate. (Finnegan and Kandall 1997)

Persoanele de sex feminin care prezintă un cosum cronic de substanţe injectabile prezintă frecvent de anxietate si depresie, ele fiind victime ale abuzului sexual. Complicatiile medicale frecvente intalnite la persoanele consumatoare de heroina sunt: anemia, septicemia, endocardita,afecţiunile dentare, hepatita acuta si cronică ,hipertensiunea, pneumonia, TBC şi infecţiile tracului urinar.

Finnegan ( 1978) prezintă complicatiile obstetricale asociate femeilor dependente de heroina injectabila: avortul ( spontan),decesul intrauterin al fatului,hemoragie postpartum,preeclampsia ,eclampsia, ruptura prematura a membranelor,tromboflebita septica.

Se descrie un sindrom de abstinenţă neonatal caracterizat prin ( specific pentru consumul de heroină): asifxia, hemoragia intracraniană, hipoglicemia, hipoclcemia,septicemia şi hiperbilirubinemia.

Consumul de cocaina induce alte complicaţii neonatale diferite de cele de heroină. Acestea sunt: microcefalie, prematuritate, malformatii congenitale cardiace, infectii, endocrdite, hemoragie intracraniana, moarte subită. Efecte teratogene majore sunt in special: cardiace, osoase, genitourinare.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Unde suntem

Strada Gheorghe Petrascu nr. 1
sector 3
Bucuresti

Program de lucru

Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: Închis
Duminică: Închis

Contact clinica

office@lsmmedicalclinic.ro
+4031 620 3625
+4075 806 3242