Sunati acum 0316203625
Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Umariti-ne si pe
Dezvoltarea familiei normale
Fragment din cartea „Terapia de familie- CONCEPTE SI METODE „ editia a sasea de MICHAEL P.NICHOLS si RICHARD C. SCHWARTZ .(2005)
Din Cap.3 – Modele timpurii si tehnici de baza; pag.61-62 (cu permisiunea)

Acum când avem o literatura bogata despre dezvoltarea copilului si despre ciclul vietii de familie, nu pare ca are sens sa ne intoarcem la literatura despre dinamica de grup pentru a ne ajuta sa intelegem dezvoltarea normala a familiei. Cu toate acestea, la inceputurile terapiei de familie, multi terapeuii au imprumutat concepte din teoria dezvoltarii grupului si le-au aplicat familiilor. Printre cele mai notorii a fost ideea lui Talkott Parson (1950) ca grupurile au nevoie de un lider instrumental si de un lider expresiv care sa aiba grija de nevoile socio-emotionale ale grupului. Ghiciti cine a fost ales pentru ce roluri - si considerati cum aceasta a ajutat la legitimarea unei diviziuni artificiale si nedrepte a muncii.
*

Ca si «puristii sistemici », terapeutii de familie comunicationali au tratat comportamentul ca fiind aistoric. Fie in descrierea, fie in tratarea interactiunilor familiale, atentia lor a fost concentrata pe aici-si-acum, cu foarte putin interes asupra dezvoltarii. Familiile normale sunt descrise ca sisteme functionale care, ca orice fel de sisteme vii, depind de doua procese importante (Maruyama, 1968). Mai intâi, trebuie sa mentina o integritate in fata perturbarilor mediului inconjurator. Aceasta se realizeaza prin feedback negativ, ilustrat adesea prin exemplul termostatului in sistemul de incalzire al unei case. Atunci când caldura scade sub un punct stabilit, termostatul activeaza tirajul pâna ce camera revine la temperatura dorita.

Nici un sistem viu nu poate supravietui fara o structura de reglare, dar o structura prea rigida face sistemul gresit echilibrat sa se adapteze la circumstantele schimbarii. Acesta este motivul pentru care familiile normale au feedback pozitiv. Feedbackul negativ micsoreaza schimbarea pentru a mentine o stare stabila ; feedbackul pozitiv altereaza sistemul pentru a-l acomoda la noile intrari. De exemplu, pe masura ce copiii cresc, ei modifica natura intrarii lor in sistemul de familie. Cel mai evident exemplu este adolescenta când copiii cer mai multa independenta. Un sistem de familie limitat la feedback negativ poate numai rezista acestor schimbari. Familiile normale, pe de alta parte, au, de asemenea, mecanisme de feedback pozitiv si pot raspunde informatiilor noi prin modificarea structurii lor.

Familiile devin periodic instabile (Hoffman, 1971) in timpul punctelor de tranzitie din ciclul vietii de familie. Nicio familie nu trece prin aceste schimbari neperturbate; toate experimenteaza stresul, rezista schimbarilor si dezvolta cicluri vicioase. Dar familiile flexibile nu sunt prinse in aceste cicluri ; ele sunt capabile sa se angajeze in feedback pozitiv pentru a se modifica ele insele. Familiile simptomatice râmân blocate, folosind membrul simptomatic pentru a evita schimbarea.

Conceptele din teoria generala a sistemelor, precum feedbackul pozitiv, au virtutile unei aplicabilitati largi si ale elegantei teoretice, dar adesea par putin abstracte. Atunci când recunoastem ca canalul pentru feedbackul pozitiv este comunicarea, este posibil sa facem afirmatii mai clare. Familiile sanatoase sunt capabile sa se schimbe pentru ca ele comunica in mod clar si sunt flexibile. Atunci când copiii lor spun ca vor sa creasca, parintii sanatosi asculta.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Unde suntem

Strada Gheorghe Petrascu nr. 1
sector 3
Bucuresti

Program de lucru

Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbătă: Închis
Duminică: Închis

Contact clinica

office@lsmmedicalclinic.ro
+4031 620 3625
+4075 806 3242