DROGURILE ŞI ADOLESCENŢII
– O PROVOCARE PENTRU MEDICUL DE FAMILIE -
În Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor din Romania din anul 2011 al Agenţiei Naţionale Antidrog se prezintă un studiu realizat în anul 2010, din care rezultă că drogurile ilegale, cele mai consumate sunt ;
• pe primul loc este canabisul, într-un procent de 1,6%,
• urmat de ecstasy – 0,7%,
• heroină – 0,3%,
• cocaină – 0,3%.
În acelaşi studiu sunt incluse şi substanţele psihoactive comercializate sub denumirea de „droguri legale” (al căror statut licit sau ilicit depinde de substanţa la care se face referire), prevalenţa consumului de-a lungul vieţii pentru segmentul 15-64 de ani este de 1,9%, cea mai mare prevalenţă înregistrată (0,6% declară că au consumat produse care conţin substanţe de tip canabinoizi sintetici –„Spice”, iar 1,6% menţionează că au folosit alte substanţe din gama aşa numitelor „etnobotanice”).
In funcţie de tipul de drog , la generaţia tânară ( 15-34) ani se înregistrează cel mai mare consum pentru substanţele tip etnobotanice,cannabis, cocaină.Consumul de heroină este mai mare pentru grupele de vârsta 25-44 ani.
Dacă în urmă cu 10 ani vorbeam în mod special de consumul de heroină era fie sub foma fumatului ,inhalării dar mai ales al injectarii, astazi observăm o schimbare în conduita şi modalitatea consumului în rândul adolescenţilor.
A existat etapa intermediară în urmă cu 5 ani când discutam de „etnobotanice”substance ce doreau să inducă impresia consumului de substanţe naturale respectiv diferite plante care sunt legale şi care nu se supun legii 143/2000. S-a dovedit că acestea sunt substante sintetice din grupa amfetaminelor sau canabinoidelor sintetice care creează o dependenţă crescută.
Atunci, astazi ce se intîmplă?
Consumul în rândul elevilor este în creştere şi în mod special al marijuanei ( iarbă), etnobotanicelor şi alcolului. Această combinatie este mult mai dăunatoare şi mai greu de intervenit terapeutic decât în cazul heroinei ( monodependenta).Mitul în legatură cu marijuana este că nu produce dependenţă şi faptul că este utilizată în cazuri medicale aflate în faze terminale ( SIDA, Cancer) il fac să aibă o mare priză la adolescenţi. Mitul legat de etnobotenice este că acesta este legal deci poate să fie consumat şi la fel nu determină dependenţă.
Alcoolul este legal si toata lumea consumă alcool.
Când ne ridicăm problema că un adolescent care se prezintă la cabinet ar putea să consume diferite substante?
1. In primul rând poate să ridice unele suspiciuni când vine frecvent şi solicită motivări pentru diferite absenţe2. Când vin parinţii şi spun ca în ultima perioadă este foarte schimbat adică agitat, impulsiv sau foarte vesel urmat de tristeţe
3. Când parinţii observă că au scazut notele la scoală în mod dramatic
4. Când dispar diferite sume de bani, bunuri de valoare dar de dimensiuni mici( bijuterii) sau lipsesc noptile de acasă
5. Frecventarea cu o anumita periodicitate a anumitor cluburi
6. Ascultarea unui anumit tip de muzică
7. Frecventarea numai unor anumite locuri
Când vorbim de dependenţa
Dependenţa este definită conform DSM IV TR astfel:- un pattern dezadaptativ de consum de substante care implică o deteriorare sau o stare de rău semnificativ clinic, exprimat prin unul sau mai multe din simptomele urmatoare pe o perioada de 12 luni:
- consum recurent de substanta, care duce la neindeplinirea obligaţiilor de muncă, şcoală sau în casa (de ex. Absente repetate sau randament scăzut relaţionat cu consumul de substante, absente, corigenţe sau expulzări din şcoala relaţionate cu consumul)
- consum recurent de substanţe în situaţii în care acesta este periculos din punct de vedere fizic (de ex conducerea unui autovehicul sau manipularea unor maşini sub efectele substanţei)
CANABIS ( IARBĂ)
Din planta canabis( cannabis sativa)se obţin mai multe forme care pot fi fumate sau consumate oral ( turtiţe,plăcinţele).Manifestari clinice
• la doze scăzute apare relaxare, euforie, tahicardie şi congestionarea sclerelor.• la doze mari apar tremor, uscăciune a mucoaselor, ataxie, hipotensiune, cefalee, nistagmus, tulburări de memorie, creşterea apetitului alimentar.
• la doze extreme, apar halucinaţii, stare confuzională, derealizare şi depersonalizare
Patologie psihiatrica
• euforie sau disforie a consumatorului.• consumul de marijuana poate declanşa episoade de atac de panică, paranoia, anxietate
• ideaţia paranoidă şi paranoia persistentă cu manifestări de la suspiciozitate la halucinaţii
• diminuarea memoriei pe termen scurt